Kalandos, de hatékony lakásfelújítás

A ház- vagy lakás átalakítás nagy kaland - kellemes és kellemetlen meglepetésekkel tarkítva.
Megszokott kényelmünkről egy ideig biztosan le kell mondanunk a szebb, jól használható
és korszerűbb otthon reményében, de alapos felkészüléssel, átgondolt tervezéssel és némi piackutatással elérhetjük, hogy megtépázott idegek és megőszült hajszálak nélkül éljük túl a lakásfelújítás gyötrelmeit.

Mindannyian szeretnénk mihamarabb túlesni az átalakításon, kevesebb ideig „kempingezni” a rokonoknál vagy albérletet fizetni. Ezért ne sajnáljuk a felkészülésre szánt időt, bőven megtérülő befektetés.

Vizsgáljuk meg, milyen munkálatok várhatóak egy lakásfelújítás, korszerűsítés során. Álljon itt példaként egy régi, pesti belvárosi otthon megújulása.

Végre alkalom nyílt a lakásbeosztás megváltoztatására. Ezzel együtt fal- és ajtócserére, áthelyezésre is sor került. A padlócsere, javítás ilyenkor elkerülhetetlen. Régi épületekben kiváló lehetőség a fűtéskorszerűsítésre, hiszen a padló alatt toldás nélküli, hőszigetelt rézcsővel juttattuk az új radiátorokba a melegvizet, egyúttal megszabadultunk a falon kívül futó randa csövektől is. Az elaggott padló alatt sok mindent találtunk (kincset sajnos nem), csak 9-10 centi szinteltérést a sarkok közt. Ez az aljzatkiegyenlítést jelentősen befolyásolta.

FALAK, AJTÓK, ABLAKOK
A falakra nemcsak a festés fért rá, hanem egy alapos javítás is, részben az új lámpakiállásokhoz és dugaljakhoz szükséges vezetékvésések miatt. Derékszöget nem leltünk, az ablakok régi spalettái rémes állapotban voltak, helyrehozni nem érte volna meg, leszedése után a faljavítás szintén költséges lett volna, így egyszerűen elburkoltuk gipszkartonnal. A rozoga vakolat leverése után az egyenetlen falakat is gipszkartonoztuk.


Ez volt a szoba kiindulási állapota.








Ez lett az eredmény felújítás után, bútor nélkül, mivel kiadásra szánták.







Pár tudnivaló: lakásfelújítás esetén jól karbantartott ajtók-ablakokra is érdemes áldozni a megfelelő hőszigetelés a külső üvegtáblák cseréjével, dupla üvegezésével.
Ablakcsere esetén figyeljünk a következőkre:
- műemléki vagy műemlék-jellegű környezetben meg kell tartani az eredeti méretet, formát, színt
- lichthofra, belső udvarra néző fürdőszobák ablakát már csak kisebb, előírt méretűre lehet cserélni
- a nyílászárókat méretre, egyedileg kell készíttetni műanyagból vagy fából (a műanyag olcsóbb és nem kell festeni, könnyű takarítani, a fa sokkal szebb és színe igazodhat a berendezéshez és a belső ajtókhoz, ha azokat megtartjuk)

GÁZ-, VÍZ-, VILLANYVEZETÉK
Érdemes ezzel kezdeni a tervezést, mert a gázfűtés korszerűsítéséhez szükséges engedélyek beszerzése időigényes és körülményes.
Vegyük fontolóra venni a lehetséges alternatívákat:
Villanyfűtés
- energiatakarékos infrapanellel
- a hűtő-fűtő klímákat is ideértve – tudni kell, elbírja-e a ház elektromos rendszere (nem mindig elég a villanyóra-csere!)
- kültéri egységek felszerelésének helyére figyeljünk

Gázfűtés
- a régi, kéményes konvektort újra cseréljük
- a régi radiátorokat felújíttatjuk vagy újra cseréljük
- a korszerűtlen és veszélyes készülékeket sürgősen kidobjuk - pl. a cserépkályhába szerelt Héra gázkészüléket, úgysem engedélyezik már.

Utánanézni gázkészülék-csere vagy új készülék telepítésével kapcsolatban:
- szabályszerűen van-e bélelve a kémény
- Ha nincs bélelve, akkor elvégeztetni a munkát – változó ár, sok mindentől függ! (technológia, felhasznált anyagok, kémény hossza a lakástól, stb.)
- Fűtésszerelővel egyeztetve kiválasztani a megfelelő készüléket
- Előzetes kéményseprő-szakvéleményt kérni
– Gáztervezés, kémény-méretezési terv
- Gázművek a mérőóra le- és visszaszereltetése.
- Készülék üzembe helyeztetése, thermosztát felszereltetése
- Végleges kéményseprő szakvélemény


Ilyen volt a fürdőszoba a felújítás előtt...






És felújítás után.




VILLANYSZERELÉS
Ha már úgyis szétszedjük a lakást, érdemes végiggondolni, hogy a lámpák, dugaljak jó helyen vannak-e tervezünk-e olyan átalakítást, ami miatt módosítani kell a kiállások helyét.
- Gondoljunk bele, kell-e több új dugaljat is felszereltetnünk a számítógépekhez,
- ha új helyiségeket alakítunk ki, az új csatlakozások helyét is ki kell alakíttatnunk.









A cikkben szereplő lakásban - a falbontás és az előszobából lecsípett étkező miatt szükségessé vált, hogy új dugaljakat és lámpakiállásokat telepítsünk. Az eredetileg 4 méteres belmagasság miatt az előszoba-konyha csőszerű és barátságtalan volt, ezért oda és a fürdőszobába gipszkarton álmennyezetet szereltünk, "lehozva" ezzel a mennyezetet. A mennyezeti szpotok hangulatosak és a hosszúkás előszobát jobban, egyenletesebben bevilágítják, mint egy 4 méterről lógó csillár - az izzócsere is kényelmesebbé válik.


A fűtés is hatékonyabb, nem száll fel a magasba a meleg és a legközelebbi festés is egyszerűbb, takarékosabb lesz az alacsonyabb mennyzet és kevesebb festendő felület miatt. Van, akinek ez is számít...

A szobában azonban meghagytuk az eredeti belmagasságot, mivel később galériázni fogják és a térnek is jót tesz, nagyvonalúbb ettől.


A szobába falikarokat is felszereltünk a helyi világítás és a hangulat miatt. Az sem mindegy, hogy a külön kapcsolható kis falikarok kevesebbet fogyasztanak, mint a 6 égős csillár, ha csak az állna rendelkezésre egyedüli fényforrásként.

BURKOLÁS

A felújítás, átalakítás jó ok arra, hogy lecseréljük a megunt, elhasználódott burkolatokat.
- Tipp: ha szép, régi csempéink vannak, de nem lehet minden lapot sérülés nélkül leszedni, érdemes egy részét újra felhasználni – persze ehhez már kell némi kreativitás, művészi érzék, de megéri, mert nagyon egyedivé tehetjük vele a látványt.
- Egymás melletti helyiségekben - előszoba, konyha, fürdő – lehetőleg ugyannak a gyárnak vagy burkolatcsaládnak a lapjaival burkoltassunk. Inkább színben vagy méretben variáljunk, így egységesebb látványt, szellősebbnek, nagyvonalúbbnak ható tereket alakíthatunk ki.
- Egymásból nyíló vagy egyterű helyiségekben a pl. sötét/világos, vagy felületek, pl. fényes/matt arányok játékával jelezhetjük az eltérő funkciókat (pl. konyha és nappali – étkező)


Ilyen volt, ilyen lett...



Az előszoba-konyha-étkezőt sakkmintában és diagonálban raktuk le, mert a derékszögű falak hiányában így volt célszerű.

KONYHAFELÚJÍTÁS

Az elvégzett munkák kellő előkészítéssel és tervezéssel együtt közel 3 hónapig tartottak, folyamatos művezetést és gyakran azonnali probléma-megoldást igényeltek, mert a régi házak olyanok, mint az elvarázsolt kastély, nem várt meglepetéseket is tartogatnak. Kedvencem a 6 centis fal – két lakás között. Az 50-es 60-as években, „csináld magad” mozgalmában sok amatőr megoldás született – ez volt az egyik. (A téglák átzuhantak a szomszéd frissen felújított fürdőjébe… hogy a szomszédasszony milyen boldog volt, könnyű elképzelni) A vakolatot nem mindenhol lehetett leverni (csak lekaparni a tetejét), mert a másik szomszéd lakásában is megindult az első kalapácsütést követően. Sehol egy derékszög vagy függőleges fal; vasgerenda a födémben, elfeledett fekvőkémény és megannyi furcsa „meglepi”, amik miatt időnként borulni látszott a terv. Végül a mesteremberek és a lakberendező összefogása nyomán minden a helyére került, a Megbízó pedig örömmel vette át a kész lakást. Őszintén meglepődött, mert maga sem hitte, hogy a lerobbant lakást ilyen szépen fel lehet újítani.

Aki lakása átalakításába fog, számítson a hasonló helyzetekre, több-kevesebb pluszkiadásra és a lehetséges időbeli csúszásra. Ezek tudatában és a költségek közelítően reális felmérésével tisztességesen be tudja fejezni a felújítást, nem marad félbe semmi lényeges munka, beköltözés után már csak az utolsó simításokat kell elvégezni és élvezni a jól megérdemelt pihenést a megújult otthonban.

Tudni szeretné, mibe került ez a felújítás? Vagy Ön is ilyesmire készül és segítségre van szüksége?









Részletekért írjon az alternativ@zamborszkyeva.hu címemre akár most.

Zámborszky Éva tervező lakberendező

Megjegyzések

Megjegyzés küldése