lakberendezés, avagy az Összebútorozók margójára


A fiatal pár nászútra indul, aznap reggel megérkezik a lakberendező csapat, s mire egy hét múlva hazatérnek, az egész ház új pompában ragyog. (Hmmm, minden pár csak egy hétre utazik...)

A TV-sorozatok gyakran azt sugallják, hogy ez ilyen egyszerű. Jönnek, fúrnak, faragnak, festenek, percek alatt kész a függönyözés. A felesleges cucc egy részét elnyeli az aprítógép, a többi megy jótékonysági célra. Közben jókat kacagnak, néha mérgelődnek, de minden és mindenki veri gud és veri hepi. A tervező lakberendező szinte csak villanásokra tűnik fel a filmben, de a végén jó alaposan megköszönik neki, hogy milyen ügyes volt. Na és rettenetesen megtapsolják és súlyosan zokognak örömükben. Badarság lenne azt hinni, hogy mindez csak így megy, semmi előkészület, a csapat reggel úgy ébred, hogy odamennek, körülnéznek, aztán varázsütésre átalakítják a házat. Igaz, nem bontanak falat, a fürdőket nem csempézik át, a konyha is maximum új bútort kap, a padlóburkolatok maradnak, a gépészeti és világítási tervezés sem jön szóba, mert hét nap alatt ez kivitelezhetetlen. Más kérdés, ha már szinte szétszedik a házat, érdemes lenne némelyiket alaposabban is rendbe szedni, de ez talán egy másik sorozat témája lehet.
A nézőt szórakoztatni kell, nincs is ezzel semmi baj, valójában nagyon aranyosak az ilyen műsorok.

Megérne azért egy werkfilmet, hogyan készülnek elő ezekre a - látszólag ripsz-ropsz munkákra a sorozat-béli csapatok.
A legtöbb lakberendező, - köztük én is- sokszor azzal szembesülünk azzal az elvárással, hogy legyen kész a ház vagy lakás - ha nem is egy hét, de legalább egy hónapon belül.

Feladattól függően ez utóbbi valóra is válhat, de az ügyféllel való első találkozás utáni hetedik napot mint a megvalósulás határidejét biztos, hogy kizárhatjuk. A Biblia szerint a teremtésre elég volt ennyi idő, illetve 6 nap és a hetedik napon még pihenésre is maradt idő, de aki elkövette, némileg nagyobb hatalommal bír, mint a halandó lakberendezők.


Vizslassuk tovább az Összebútorozók ténykedését: mielőtt nekiláttak az ifjú pár leendő lakásának átalakításához, megismerkedtek velük, megnézték mindkettőjük lakását, felmérték bútoraikat, feltérképezték igényeiket, meghallgatták mindkettőjük véleményét a másik lakásáról. Élükön a lakberendezővel nyilván összedugták a fejüket, hogy kitalálják, miként lehet a katyvaszból szépet, jót, ötleteset varázsolni. Mindezt adott idő intervallumon és pénzügyi kereten belül.
Lássuk be, időbe telik, amig kiválasztják az új darabokat, átkárpitoztatják a régi bútort, kikevertetik a lakás összhangjához illő festékszíneket, helyükre szabják az előre megtervezett "egyesített bútorokat" és így tovább.
Ötöst adnék nekik a szervezettség, ötletesség és ízlés terén. Nyilván vágott filmet látunk, hiszen kisebb-nagyobb malőrök azért előfordulnak, az is lehet, hogy nem minden forgatott filmet mutatnak be, de ez nem baj.
Ideális állapot, amikor az ügyfelek ilyen szinten megbíznak a tervezőben és a kivitelezőkben, legalábbis azt látjuk, hogy mindössze egyetlen tárgyat választhatnak ki, ami szent és sérthetetlen. Tegyük hozzá gyorsan, hogy a filmben az összebútorozók lakás átalakítási, összebútorozási költségeit a szponzorok állják.
A való életben ez nem pont így működik. Ez egy folyamat, nem gyorsrizs.
Az eleje ugyanaz, a tervező lakberendező megismerkedik az ügyfelekkel, megnézi a házat, lakást, felméri bútoraikat, feltérképezi igényeiket, meghallgatja véleményét és elképzeléseit, és a többi. A vége is hasonló: mindezt adott idő intervallumon és pénzügyi kereten belül.
Az egész tervezési folyamat, az egyeztetések ügyféllel, kivitelezőkkel, építés előtt - során vagy nagyobb átalakítás esetén a hatóságokkal, bútor, készülék, szaniter és egyéb forgalmazókkal már nagyobb meccs annál, hogy egy héten belül zökkenőmentesen le lehessen zongorázni.
A lakberendező sokéves gyakorlata és széleskörű tájékozottsága révén felbecsülhetetlen segítséget ad ügyfeleinek, rengeteg pénzt tud megtakarítani és/vagy hatékonyan felhasználni. Ráadásul - egy jól működő, optimális elrendezésű, élhető lakáshoz juttathatja őket.
De a végső döntés - hacsak nem kapott szabad kezet, nem az ő kezében van.
Többször megesik, hogy az ügyfél halogatja a döntést, amire több oka is lehet.
Lássuk be: a legegyszerűbb felújítás is súlyos százezrekbe kerülhet, a nagyobb lélegzetű átalakítás vagy eleve új ház kialakítása, berendezése sokmilliós befektetést jelent, amit nem szabad elkapkodni - de sokáig elhúzni sem.
Előfordulhat, hogy nem jön meg azonnal a burkolat vagy bútor, esetleg minden együtt van, de várni kell a megbízható kivitelező csapatra, vagy például lakás átalakításkor a fűtési rendszer ki- vagy átalakítása során a hatósági engedélyekre.
Ha ezeket az eshetőségeket számításba vesszük, belátható, hogy kissé idealizált állapot a "lakást egy hét alatt", de pár hét vagy hónap munkájának eredménye sok évig hatással lesz életünkre, kényelmünkre, boldogságunkra, érdemes belefektetni az energiát.
Szép otthont, kényelmes környezetet akar optimális költségvetéssel?
Hívjon vagy írjon, ha ebben segítségére lehetek/lehetünk kollégáimmal.

Zámborszky Éva tervező lakberendező
alternativ-interior@zamborszkyeva.hu
06 70 451 7574

www.zamborszkyeva.hu














Megjegyzések